میکسر خمیردندان

خمیر دندان‌ها یک ضرورت در زندگی روزمره ما هستند که وظیفه اصلی آن‌ محافظت و زیباسازی دندان‌هاست. امروزه فرمولاسیون خاص خمیر دندان سبب کیفیت بالا و اثر بخشی آن شده است تا هر خمیر دندان ویژگی‌های منحصر به فرد خود را داشته باشد. اما تولید خمیر دندان فرایند سخت و طاقت فرسایی است که به تجهیزات نیاز دارد تا بتوانید خمیرهای چسبناک با غلظت بالا تولید کنید. میکسر خمیردندان نیرویی با شدت بالا را فراهم می‌کند که موجب خیس شدن پودرها و یکنواخت شدن اندازه ذرات مایع می‌شود.

خمیردندان‌ از چهار جز اصلی آب، مواد ساینده، فلوراید و مواد شوینده تشکیل شده است. این در حالی است که ساینده‌ها که اجزای اصلی هستند، 50درصد و آب 20 تا 45 درصد در فرمولاسیون خمیردندان نقش دارند. این مواد را با طعم دهنده، رنگ و نگهدارنده در میکسر مخلوط می‌کنیم و در آخر مواد شوینده را به آرامی مخلوط می‌کنید تا کف کردن به حداقل برسد. مخلوط شدن صحیح در هر مرحله برای دستیابی به قوام و خمیر نهایی از ویژگی‌های ضروری یک میکسر فوق العاده است.

مکانیزم میکسر به عوامل مختلفی از جمله قابلیت بارگذاری مواد جامد، ویسکوزیته مواد و توزیع یکنواخت ذرات بستگی دارد. میکسرخمیر دندان به عنوان یک مخلوط کننده غیر حرارتی و کاملا مکانیکی که فرمولاسیون طبیعی خمیر دندان را تغییر نمی‌دهد و مجهز به دو یا چند همزن مستقل است که به صورت پشت سر هم کار می‌کنند تا ترکیبی از همزن و جریان آرام را ارائه دهند.

میکسرها در اندازه های کوچک و بزرگ تولید می‌شود  که نوع  صنعتی آن در مقیاس‌های بزرگ ساخته می‌شود که قادر به میکس مواد در حجم بالا باشد. شما می‌توانید میکسر خمیر دندان را در اندازه‌های متغیر و مطابق با نیاز خود پیکربندی کنید.

دستگاه میکسر خمیردندان

مزایای میکسر خمیردندان

  • قابلیت استفاده از سیستم تحت خلا را دارد که از ورود هوا جلوگیری می‌کند.
  • میکسر کیفیت و پایداری خمیر دندان را بالا می‌برد.
  • مواد سریع و راحت مخلوط می‌شوند که موجب صرفه جویی در زمان می‌شود.
  • مواد به گونه کامل مخلوط می‌شوند که در فضای مرده و اطراف ظرف باقی نمی‌ماند.
  • در انتهای کار، فرایند حباب زدایی انجام می‌شود.
  • دارای سیستم اضافه کردن مواد بدون نیاز به باز کردن درب است.

مشکلات میکسر خمیردندان

  • ایجاد حباب در تولید خمیر دندان مشکل اساسی است. به این دلیل که پودرها دارای مقداری هوا هستند و مواد شوینده این مشکل را بیشتر می‌کند. برای مقابله با این مشکل باید از سیستم تحت خلا استفاده شود.
  • اضافه کردن مرحله به مرحله مواد موجب افزایش زمان و بالا رفتن هزینه‌ها می‌شود.
  • در هنگام مخلوط کردن با همزن‌های معمولی سبب وارد شدن هوا به داخل میکسر شود.

اجزای دستگاه میکسر خمیردندان

برخی از مشکلات بالا را می‌توان با سرعت بخشیدن به دستگاه حل کرد ولی با این حال مخلوط کردن با سرعت بالا ممکن است یک نقطه ضعف برای مواد با ویسکوزیته بالا و ساینده باشد. به دلیل اینکه موجب می‌شود خواص فیزیکی و شیمیایی مخلوط را تشدید کند.

خمیردندان معمولی طبق مراحل زیر تولید می‌شود:

  1. ابتدا آب، مرطوب کننده (مانند سوربیتول، گلیسیرین، پروپیلن گلیکول) و سایر مواد مایع با هم مخلوط می شوند تا یک پایه مایع بدست آید.
  2. برای ایجاد بافت در خمیردندان،اصلاح کننده‌های رئولوژیکی به پایه مایع اضافه می‌شود. (اصلاح کننده‌های رئولوژیکی به خمیر دندان ضخامت و بافت می‌دهد.)
  3. مواد مانند فلوراید کلسیم، کلرید روی، هیدروکسی آپاتیت، افزودنی‌های طعم شیرین کننده و نگهدارنده‌ها در میکسر مخلوط می شوند.
  4. سپس یک دوغاب حاوی ذرات ساینده به مخلوط خمیر دندان اضافه می‌شود. ( در این زمان به میکسر قوی با قدرت بالا نیاز دارید.)
  5. مواد افزودنی، طعم دهنده و رنگ به مواد بالا اضافه می شود.
  6. در مرحله نهایی ماده شوینده باید در میکسر به آرامی مخلوط شود تا کف کردن را به حداقل برساند.

تولید خمیردندان با میکسر خمیردندان