پمپ هموژنایزر یکی از انواع پمپهای صنعتی پرکاربرد است که از آن برای یکنواخت کردن محلولهای مختلف استفاده میکنند. پمپ فوق به نامهای دیگری نیز معرف است. یکی از این نامها پمپ امولسیون است که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. از دیگر نامهای پمپ فوق میتوان به میکسر همراه با تنش برشی زیاد اشاره داشت. هموژنایزر با تکنولوژی بسیار دقیق و حساس ساخته شده و در بسیاری از صنایع نظیر رنگ، رزین و موارد دیگر کاربرد دارد. در این محتوا از سایت رادان ماشین قصد داریم به شما بگویم که پمپ هموژنایزر چیست و شما را با مزایا و کاربردهای آن آشنا کنیم.
نحوه عملکرد پمپ هموژنایزر به چه صورت است؟
پس از بررسی آن که دستگاه پمپ هموژنایزر چیست به نحوه عملکرد این پمپ میرسیم. این دستگاه از دو بخش اصلی روتور و استاتور ساخته شده که پایه و اساس آن به شمار میآیند. روتور دارای پره است که این پرهها در میان پرههای استاتور به طور ثابت قرار گرفتهاند و با سرعتی بسیار بالا در حال چرخش هستند. این سرعت بالا در نهایت منجر به شکستن ذرات و ریز شدن آنها میشود، همچنین به واسطه این سرعت بالا ذرات با شتاب بین پرهها حرکت میکند که یک تنش برشی شدیدی به وجود میآید.
در نتیجه این تنش برشی، همگن و یکنواخت شدن مخلوط مورد نظر را داریم. خروجی پمپ هموژنایزر سیالی کاملاً یکنواخت، بدون حضور ذرات جامد یا سوسپانسیون است. میزان چرخش پره و تنش برشی به واسطه فرمولهای مکانیک سیالات و مهندسی صنعتی تعیین میشود، در نهایت برای رسیدن به کیفیت مطلوب از مخلوط همگن نهایی باید این سرعت و تنش و همچنین فاصله بین پرهای روتور و استاتور را تنظیم کرد. همانطور که در بخش دستگاه پمپ هموژنایزر چیست به این نکته اشاره داشتیم، این محصول از دقت و حساسیت بالایی برخوردار است و به واسطه تکنولوژی خاص در ساخت، با انواع صنایع سازگار است.
چرا راهکارهایی برای افزایش تنش برشی در پمپ هموژنایزر پیشنهاد میشود؟
همانطور که گفتیم هرچه این تنش برشی موجود در پمپ بیشتر باشد، سرعت چرخش پرهها بالاتر رفته و در نهایت خروجی با کیفیت و یکدست میشود. از جمله راهکارهایی که با انجام آن میتوان به تنش برشی بالا رسید بالا بردن دور موتور، کم کردن فاصله بین پرههای روتور و استاتور، افزایش قطر پرههای روتور و … هستند.
البته این افزایش تنش برشی تا حد خاصی امکانپذیر و عملا بالابردن بیش از حد نرمال سبب استهلاک بالای دستگاه شده و به مصرف انرژی بیشتری نیاز دارد. در نتیجه طول عمر پمپ کم میشود و احتمال شکستگی پرهها یا خرابی قطعات به وجود میآید.
از پمپ هموژنایزر در چه صنایعی استفاده میشود؟
کاربرد این پمپ بسیار بالا است و به واسطه تکنولوژی خاص و ویژگیهای خوب و منحصر به فردی که دارد یکی از اجزاهای مهم صنعتی در انواع صنایع به شمار میرود. از جمله مهمترین صنایع مورد نظر میتوان به صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و شیمیایی و… اشاره داشت.
- صنایع غذایی که در آن از هموژنایزر استفاده میشود شامل کارخانههای تولید انواع سس، روغن و … هستند. در این کارخانهها مواد مورد نظر را در پمپ هموژنایزر قرار میدهند و در نهایت یک مخلوط کاملاً همگن بدون هیچگونه ذرات معلق یا جامد به دست میآید. همچنین به دلیل عدم تماس مواد با محیط خارجی هیچگونه آلودگی وارد مواد مورد نظر نمیشود.
- صنایع آرایشی از دیگر صنایعی هستند که استفاده بالایی از پمپ هموژنایزر دارند. به عنوان مثال برای تولید انواع شامپو، کرم، لوسیون، رنگ مو و… از این محصول استفاده میشود. از آنجایی که موارد نامبرده شده به مخلوط شدن ذرات جامد و مایع و سوسپانسیونها نیاز دارند و همچنین خروجی لوازم آرایشی بسیار مهم هستند، از پمپهای هموژنایزر با کیفیت و قدرت بالا استفاده میشود.
- در صنایع دارویی نیز شاهد حضور پررنگ پمپهای هموژنایزر هستیم. به طوری که کارخانههای تولید انواع ژل و پماد، پوشش قرص، افزودنی و غیره، از تعداد بالایی هموژنایزر استفاده میکنند.
- در صنایع شیمیایی نظیر چسب، رزین و مرکبات نیز شاهد استفاده از انواع مختلف پمپهای هموژنایزر برای مخلوط کردن با کیفیت بالا هستیم.
پمپ هموژنایزر چه مزایایی دارد؟
مزایای این پمپ بسیار بالا است به طوری که در مدت زمان کوتاه ساخت و تولید آن، جایگاه بسیار خوب و بالایی بین کارخانهها و شرکتهای تولیدی یافت. عملا امروزه حضور این پمپ را در خط تولید بسیاری از کارخانهها داریم و ضمن استفاده برای مخلوط کردن مواد در زمینههای دیگر نیز کاربرد دارد.
حمل و نقل آسان
از جمله مزایای آن میتوان به جابجای آسان اشاره داشت. این پمپ دارای ابزارهای راحت برای جا به جایی است که هم قابلیت تغییر مکان و هم قابلیت ثابت شدن در محل مورد نظر را دارد.
انعطاف پذیری
پمپ هموژنایزر از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و به دلیل طراحی خاص و ویژه و استفاده از متریال و مواد خوب، دارای طول عمر بالایی است. استهلاک این پمپها پایین است و بر روی بسیاری از خطوط تولیدی قابل نصب است.
قیمت مناسب
در مقایسه با نتیجه و خروجی که این پمپ به کارخانهها و شرکتها میدهد، قیمتی بسیار مقرون به صرفه دارد، زیرا در غیر این صورت باید از انواع پمپها و میکسرها برای همگنسازی محلولهای مورد نظر استفاده کنند.
پمپهای هموژنایزر از چه قطعاتی ساخته شدند؟
در بررسی پمپ هموژنایزر چیست، خوب است به متریال و جنس آن نیز بپردازیم. از آنجایی که این پمپ دارای روتور و استاتور است که با سرعت بالا حرکت میکنند باید، از متریال قوی در ساخت آن استفاده میشود. معمولاً پمپهای فوق را از استیل با گرید بالا میسازند. این استیل مقاومت بسیار خوبی در مقابل خوردگی دارد و همچنین برای موارد حساس نظیر صنعت غذا، بهداشت و دارو و… استانداردهای کافی را دارد.
انواع پمپ هموژنایزر
میکسر و پمپ هموژنایزر دارای سه نوع مختلف است که هر کدام بر اساس نوع صنعت، مخلوط مورد نظر و سایر موارد دارای ویژگیهای خاصی هستند. از جمله آنها میتوان به هموژنایزر التراسونیک، همگن کننده Bead mill و همچنین هموژنایزر میکسر مکانیکی با فشار بالا اشاره داشت.
هموژنایزر اولتراسونیک یک جریان الکتریکی را به ارتعاشات مکانیکی تبدیل میکند که به واسطه این تبدیل همگن شدن محصول مورد نظر را داریم. این پمپ برای تولید امولسیون، سوسپانسیون و همچنین شکاندن مولکولهای بزرگ پلیمری استفاده میشود، همچنین در صنعت آرایشی و بهداشتی نیز به کار میرود که خروجی و مخلوط نهایی آن بسیار یکدست و همگن است.
جمع بندی
در این محتوا به بررسی پمپ هموژنایزر چیست پرداختیم، این پمپ دارای مزایا و ویژگیهای مثبت و بسیار بالایی است که حضور آن را در اکثر کارخانهها، خطهای تولید شاهدیم. به طور کلی هموژنایزر از روتور استاتور تشکیل شده که روتور در داخل استاتور ثابت مانده و پرهای آن حرکت میکنند. سرعت حرکت این پردهها قابل تنظیم است و با توجه به نوع مواد خروجی مورد نظر انتخاب میشود. به واسطه چرخش پره، ذرات جامد، مایع، سوسپانسیونها و… با هم مخلوط شده و در نهایت محلولی همگن را خواهیم داشت.
این پمپ دارای مزایای زیادی نظیر مصرف انرژی کم، هزینه مناسب، قابلیت تعویض و جابجایی است. به طور کلی هموژنایزر دارای سه مدل اولتراسونیک، Bead mill و مکانیکی با فشار بالا هستند که هر کارخانه و شرکت با توجه به نوع متریال، مواد مورد استفاده و… برای خریداری و انتخاب یک یا هر سه مورد از این پمپ اقدام میکند. متریال اصلی برای ساخت پمپ فوق استیل ضد زنگ است که مقاومت خوبی در مقابل خوردگی از خود نشان داده و با مواد شیمیایی یا غذایی و بهداشتی واکنش نمیدهد.